Faji ne yjet tane online dating

Rated 4.74/5 based on 884 customer reviews

- Si i ri që ishit, cili ishte vizioni juaj për Shqipërinë e pas Çlirimit? Në të vërtetë prej çastit që fillova të kuptoj veten time u gjenda para një kontradikte që dukej si e pakaluarshme. Dhe babai im e kishte si një ëndërr që në shtëpinë tonë të kishte edhe një ushtarak! Dhe në atë shtet unë do të tregoja vlerat e mija si shkrimtar. - Vite më vonë, a jeni penduar që morët pjesë në këtë luftë? E keqja nuk erdhi nga lufta, por nga prapambetja e popullit shqiptar. Më vonë u binda se ishte një intrigant dinak i tipit mesjetar ballkanik. Kjo praktikë ka vazhduar gjatë gjithë sistemit diktatorial e madje, është shtrirë dhe në ditët e sotme.

Pra që iu futët një lufte, e cila nuk ishte asgjë përpara asaj që do t’ju bëhej personalisht juve, pas Çlirimit, vite me rradhë? Po t’i shikosh me vëmendje, diktaturat komuniste u vendosën në popujt e prapambetur… Mua nuk do të më pëlqente që të kaloja si në paradë… - Çfarë mund të na tregoni për luftën, jetën partizane, vështirësitë e saj? Më e keqja erdhi se Komanda e Lartë, me paaftësinë dhe ligësinë e saj, na e vështirësoi shumë luftën! - Nga tre burgimet tuaja, në intervale të ndryshme kohore, çfarë mbani mend? E kujt është përgjegjësia për këtë: e shtetit, e Lidhjes së Shkrimtarëve apo… Fillimisht përgjegjësia për mosbotimin e veprës time bie mbi Partinë e Punës së Shqipërisë. - Mendoni se kjo ka të bëjë me grupe të veçanta individësh apo është diçka më e gjerë se kaq?

Në vitin 1992 do të botoheshin vetëm “Fshati mbi shtatë kodrina” dhe “Kënga Shqiptare”. Në atë kohë unë isha i bindur se regjimi komunist do të përmbysej, por shabllonet e realizmit socialist pornoburokratik do të jetonin edhe pas përmbysjes për një kohë të gjatë në mbarë arsimin dhe në studimet akademike. Mund të shikoni dhe dosjen e zonjës Dhora Leka kur shkrimtari i shquar e denoncoi në Berat!

Njerëzit në pushtet të asaj kohe e morën atë datë si fundin e regjimit komunist në Shqipëri… Që në vitet gjashtëdhjetë, kur u plotësua bukur tredhja e trurit të shkrimtarëve të regjimit, me futjen e tredhur përshtatshëm të shkollave perëndimore, u bë lëmsh kuptimi i arritjeve botërore. A ka ende në duar të fëmijëve libra që i këndojnë diktaturës komuniste? - Për vite me rradhë, midis jush dhe shkrimtarit Ismail Kadare është vënë re një lloj konflikti. Kadareja bridhte nëpër Tiranë me kobure në brez në kohën e diktaturës! Dhe, siç tha edhe ish kreu i Sigurimit, Zylyftar Ramizi, botuar në Koha Jonë, , ishte bashkëpunëtor i Sigurimit me pseudonimin “Gjenerali”.

Në një lagje gjysëm në ndërtim me vila të të mëdha.

Në moshën 15 vjeçare u gjend në luftë përballë Italisë fashiste.

Pastaj, kalvari i jetës së tij do të niste në vitin 1953, për t’u burgosur e internuar tre herë në periudha të ndryshme.

Unë nuk mund të rrija mënjanë kur vëndi më ftonte në luftë.

Liria e një populli qëndron mbi të gjitha llojet e lirive. Nga ana tjetër, unë që në moshën pesëvjeçare fillova të ëndërroja që të bëhesha shkrimtar si ata shkrimtarët e mëdhenj që kishin bërë ato librat që më binin në dorë! Ashtu, duke u përplasur mes dy drejtimeve, hyra në luftë dhe u mundova të tregoja çfarë isha i zoti të bëja! Dhe isha i bindur se Shqipëria e pasluftës do të kishte një shtet demokratik… - Që në vitet e para të krijimtarisë, veprat tuaja janë ndaluar të botohen.

Leave a Reply